Länsstyrelsen om hur en förprövning går till

med föreläsarna Linn Broström och Ylva Höög

Kanske har du drömt om eller funderat på, att någon gång bygga ett eget häststall. Flera har säkert redan förverkligat drömmen och andra är på väg att göra det. Vad är viktigt att tänka på och hur går man tillväga för att uppfylla sin dröm?

Linn Broström och Ylva Höög är förprövningshandläggare på Länsstyrelsen i Jönköpings län. Förprövning är något som behövs när du skall bygga nytt, bygga om eller bygga tilI, ett stall. Du behöver också ett godkännande om du funderar på att inreda eller göra om en befintlig byggnad som tidigare använts till annat, men som du nu funderar på att använda som stall. Innan du får förprövningen godkänd så kommer dina byggplaner att granskas och kontrolleras. Syftet med detta är att det du bygger uppfyller kraven för djurskyddsreglerna.

Linn och Ylva är i grunden utbildade husdjursagronomer och båda två har gått kurs i djurmiljö- och byggnadsfunktion inom programmet. Privat är hästintresset stort där Linn har över 10 års och Ylva har 30 års häst- och ridvana. Ylva läste även hästinriktningen på lantbruksgymnasiet, är utbildad ridledare och har tävlat i lättare klasser i hoppning och dressyr.

På deras föreläsning kommer du att få svar på frågeställningar som, när man behöver förpröva och hur en förprövning går till. Den kommer även att ta upp saker som är bra att tänka på vid en byggnation av häststall som exempelvis utformning av stall, ventilation och brandskydd.