Hästens välbefinnande med rätt grovfoder

Föreläsning med Marie Sandholm

Marie Sandholm är en före detta sörmlänning, med ett stort brinnande intresse för hästar och deras välmående. Som ung ägnade hon sig mycket åt träning och insåg därigenom att kosten och hur hon valde att äta spelade stor roll för välbefinnandet. Senare väcktes även samma frågeställning gällande hästarna. Hur borde man utfodra dem för att de skulle kunna prestera och må så bra som möjligt?

I ca 50 år har Marie haft hästar omkring sig och redan vid fem års ålder började hon på ridskola. Hon hade också egen häst som hon både tränade och tävlade dressyr med. Lite senare gifte hon sig med en lantbrukare/travhästuppfödare och fick 3 barn, som tävlade i hoppning, dressyr och ponnygalopp. Diskussionerna runt köksbordet blev därigenom många och handlade allt som oftast om bl.a. grovfoder, sockerhalt och kraftfoder mm.

Numer bor hon i södra Sverige och arbetar som foderrådgivare med ett stort brinnande intresse för hästens välmående. Hon har under många år arbetat med grovfoderproduktion, drivit egen foderbutik och beräknat foderstater. Därutöver har hon själv också haft uppfödning av hästar. I dagsläget arbetar Marie på Aussie Equine som foderrådgivare och under denna föreläsning kommer hon att berätta om vikten av att välja rätt grovfoder till din häst.